TYT-AYT Sınavlarında En İyi Sonucu Almanıza Yardımcı Olacak 10 İpucu

TYT ve AYT’ye yaklaşımınız, neredeyse edindiğiniz bilgiler kadar önemlidir. Eğer testin zorluklarına karşı hazırlıklı değilseniz, elinizden gelenin en iyisini yapamayabilirsiniz. Size yardımcı olabilmek adına, mümkün olan en iyi sonucu almanız için şans sağlayabilecek favori önerilerimizi bir araya getirdik.

  • İpucu 10: Sakin olun.

Yeterli bir hazırlık ile, sınav günü geldiğinde özgüvenli ve olumlu bir tutum içinde olmanız mümkün olacaktır. Ancak öncesinde sınav kaygısının sizin için sorun oluşturabileceğini biliyorsanız, bunu pratik teknikler ile nasıl en az düzeye indirebileceğiniz öğrenin ve böylece kendinizin en iyi sonucunu almaya çalışın.

  • İpucu 9: Temel konuları bilin.

Temel matematik formüllerinden genel dil bilgisi kurallarına, temel konuları ve onları nasıl verimli kullanabileceğinizi sağlam kavramanız gerekecektir. Üniversiteye hazırlık kurslarına gittiyseniz, muhtemelen bunların tamamını öğrenmişsinizdir. Eğer bu kurslar üzerinden bir ya da iki yıl geçtiyse hafızanız zayıflamış olabilir. TYT size genel matematik formüllerinin bir kısmını vererek biraz yardımcı olur. Ancak AYT için bu geçerli değildir, onları ezbere bilmeniz gerekir. Her şeyi bildiğinizden emin olsanız dahi, sınav öncesi hafta matematik ve dil bilgisi derslerinde temel konuları gözden geçirmek için iyi bir zamandır.

  • İpucu 8: Testten önce açıklamaları öğrenin.

TYT ve AYT yönergeleri genellikle yıllar boyu yenilenmez. Bu konuya hakim öğrencilere bir avantaj sağlar. Sınav öncesinde bu açıklamaları bildiğinizden ve anladığınızdan emin olun.  Diğer öğrenciler adapte olmaya çalışırken, siz soruları cevaplamaya ve puan kazanmaya hazır olacaksınız.

  • İpucu 7: Vücudunuza karşı nazik olun.

Gazlı içecekler ve besin değeri olmayan abur cuburlar ile geçen gece çalışmaları, sizi başarılı bir sınav gününe hazırlayamaz. Yeterli uyku, sıvı alma ve sağlıklı yiyecekler ise performansınıza olumlu yansıyacaktır.  Hangi test olursa olsun uzun bir gün olacak ve büyük ihtimal ile sonucunda yorgun ve aç olacaksınız. Bu nedenle molalar için besleyici atıştırmalıklar ve su getirin. Rahatlığınızı da unutmayın, sınav salonunun çok sıcak veya çok soğuk olması ihtimalini düşünerek giyinin. Molalarınızda tuvaleti kullandığınızdan emin olun. Herkes yerini aldıktan sonra sınav salonunu terk edemeyeceksiniz, eğer salondan çıkarsanız sınavınız geçersiz sayılacak.

  • İpucu 6: Saat takın.

Sınav salonunda mutlaka bir saat olacaktır ancak çalışıyor durumda mıdır? Oturduğunuz yerden görebilecek misiniz? Eğer kendi saatiniz olursa bu sorular önemini yitirir. Ayrıca saat size sınav esnasında zaman planlaması yapma imkanı sağlar. Eğer saatiniz yoksa birinden ödünç alın, bu o kadar önemlidir. Ancak iWatch veya saatten fazla bilgi sağlayan diğer cihazları kullanmayın, bu cihazlar girişte sizden alınacaktır.

  • İpucu 5: Sınav kitapçığına işaretleme yapın.

Bir önemli ipucu da, sınav kağıdı üzerine özellikli notlar almaktır. Sınav kitapçığı için ödeme yaptınız (yine de onu eve götüremezsiniz), bu nedenle üzerine işaretleme yapabilirsiniz. Cevap şıklarını elemek, matematik problemi çözmek veya okuma metninde bilgi bulmak için çizgiler, çemberler, oklar, şemalar çizin. Açıklamaların yanına veya kitapçığın kenarına her ders için bitiş saatini yazın. Sınav kitapçığı matematik problemleri için bile verilen tek karalama kağıdı olduğundan işaretleme yapmanız gayet olağandır.

  • İpucu 4: Zamanınızı dikkatli yönetin.

Tabii ki sınava erken gelmek ve her test için başlama ve bitiş sürelerine özen göstermek önemlidir. Ayrıca her dersteki ilerleme hızı ile ilgili en etkili stratejileri bilmelisiniz, böylece bilginizi gösterecek daha fazla fırsatınız olacaktır. Zamanı yönetmek konusundaki en iyi stratejileri bulmak kendiliğinden olmayacaktır, etkili bir TYT/AYT hazırlık sınıfı danışmanlık hizmetinde her test için zaman yönetimi becerilerine de odaklanılacaktır. Tam zamanlı bir deneme sınavı yaparak zaman kısıtlılığı içerisinde gerçekçi bir deneyim yaşamak da iyi bir fikirdir.

  • İpucu 3: Her testin yapısını bilin.

TYT/AYT hazırlığınız, her ders ve soru tarzı için özel stratejiler içermelidir. Örneğin, “İlk önce soruyu oku” cümlesi üniversite sınavlarının matematik testinde iyi bir tavsiye olurken çoğunlukla okuma bölümleri için iyi bir öneri değildir.  Ayrıca, daha önce hiç görmemiş olabileceğiniz sınava özel soru tarzları ile de karşılaşacaksınız. Yine, deneme sınavı yardımcı olabilse de bir öğretmen, sınav koçu veya soru tarzlarında uzman olan biri ile çalışmak en iyi puanı almak konusunda size daha çok yardımcı olacaktır.

  • İpucu 2: Nasıl ve ne zaman tahmin yapacağınızı bilin.

En iyi hazırlık sınıfları size, zor soruları ne zaman ve nasıl geçeceğinizi ve yeniden denemek için geri döneceğinizi anlamanız konusunda yardımcı olur.  Soruları tahmin edip etmeyeceğinize karar verirken her dersi kendi içinde değerlendirmelisiniz, aynı ipucu hepsi için geçerli olmayacaktır.

  • İpucu 1: Soruları yanıtlayın.

Kolay görünüyor, değil mi? Ancak sorudan emin olmak her zaman o kadar kolay değildir. Üniversite giriş sınavlarında sorular, dikkatle ve tümüyle okumanızı gerektirecek şekilde yazılmıştır. Soru yazarlarının hazırladığı tuzaklardan biri de soruya biraz daha karmaşıklık eklemektir. Eğer dikkatli okumazsanız, sorunun yalnız bir kısmına yanıt vermiş olursunuz ve kısmi yanıtlardan puan alamazsınız.

TYT Soru Bankaları – Üniversite Hazırlık

TYT %100 Başarı Seti (Orta ve İleri Düzey)

TYT Süper Öğreten Set (Temel ve Orta Düzey)

Özel Soru Bankaları

IRM Digital Web Çözümleri