Sabahları En Verimli Nasıl Ders Çalışılır?

Herkese merhabalar,

Bu yazımızda TYT – AYT hazırlık başta olmak üzere tüm öğrencilerin sabahları nasıl ders çalışmaları gerektiğinden bahsedeceğiz. Bu süreçte hemen hemen her ders çalışma koçu, geceleri ders çalışmak yerine sabahları erken kalkıp ders çalışmanız gerektiğini söylüyor. Peki acaba herkes sabahları erken kalkıp doğru düzgün ders çalışıyor mu? Bu yazımızda bunları inceleyeceğiz, yapmış olduğunuz en bariz hatalardan bahsedeceğiz ve tabii ki de yapmış olduğunuz bir hatayı söylüyorsak onun doğrusunu da söylemek zorundayız. Vereceğimiz önerileri yerine getirdikten sonra sabahları bomba gibi ders çalışabileceğinize inanın. Hazırsanız başlıyoruz.

Sabah uyanınca genellikle ne yaparız? Lavaboya gidip elimizi yüzümüzü yıkarız. Elimizi yüzümüzü yıkadıktan sonra velilerin bizden beklentisi doğrudan masa başına oturup ders çalışmaya başlamamızdır. İşte bu, yapılan en büyük hatalarda biridir. Doğrudan çalışma masasına oturmak yerine -gün boyunca bu işten verim almak istiyorsanız- yapmanız gereken birkaç şey var. Bunlardan ilki, sizden az da olsa ufak atıştırmalar yapmanızı istiyoruz. Çilingir sofrası kurun demiyoruz size ama kuruyemiş yiyebilirsiniz; bu sizin enerji depolamanızı ve gün boyu enerji dolu çalışmanızı sağlayacaktır.

Sabah uyanınca kuruyemiş yiyemiyorum diyorsanız ufak da olsa peynir zeytin atıştırın. Atıştırdıktan sonra sıcak bir çay ya da kahve de içebilirsiniz. Bunları yaptıktan sonra vücut kendine geldi diyebiliriz. Peki sadece bunlar yeterli mi? Tabii ki de hayır, bir de 5-10 dakika da olsa boyun, kol, bel ve bacak egzersizi yapalım. En fazla 10 dakikanızı alacak bu egzersizler sayesinde güne daha verimli ve daha dinç başlayacağınıza emin olabilirsiniz. İşte, başlangıç noktamız bu söylemiş olduklarımızdır. Bunları yapmadan sabah ders çalışmak gibi bir iddianız varsa 4 saat sonunda pertiniz çıkar, bizden söylemesi. Bu yüzden lütfen bu söylediklerimizi kaale alın.

Bahsetmiş olduğumuz bu uygulamaları yaptıktan sonra ders çalışma aşamasına geçebilir misiniz? Tabii ki geçebilirsiniz ama zihni meşgul etmeden ve zihinde sabahın köründe koskoca bir soru işareti bırakmadan. Çalışmaya hangi dersten başlasam sorusu sabahın o saatlerinde aklınıza geliyorsa, bilin ki büyük bir şeyi eksik yaptınız. Yani sabahları hangi derse çalışacağınızı bir gün öncesinden belirlemeniz gerekiyor. Bizim size tavsiyemiz, sabahları uyanınca problem ve paragraf soruları çözümü gerçekleştirmeniz. Yarım saat veya bir saat bu çalışmaları gerçekleştirip rutin ders çalışmalarınıza başlayabilirsiniz. Sonrasında matematik, türkçe, fizik, kimya, biyoloji, coğrafya, tarih ekleyebilirsiniz ama sabahları problem ve paragraf ile başlamanız çok daha yerinde olur.

Bazı öğrencilerimiz sabah ders çalışma rutinini çok iyi bir şekilde yapıyor. Sabah 6-6:30 gibi uyanıp 7 gibi ders çalışmaya başlıyor. Hatta sabah 5 gibi uyanıp 6 gibi ders çalışan öğrencilerimiz de var. Eğer bu durumdaysanız yani en geç 7:30 gibi ders çalışmaya başlıyorsanız sizler için bir önerimiz daha var: Sabah vakitlerini iki çalışma aralığına bölebilirsiniz. İnsanlar uyurken çalışma alanı ve insanlar uyanınca ders çalışma alanı olarak iki bölüme ayırın. Somut örnek verecek olursam; sabah 6:30’da ders çalışmaya başlayan bir öğrencimiz olsun. Genellikle insanlar o saatlere uyur.

Ev ahalisi 8:30-9 gibi uyanmaya başlar -memur aileler hariç-. Ev ahalisi uyandığında kahvaltınızı yapın. Yani 6:30-8:30 arası çalışmamız ilk raunt olsun. İlk raunttan sonra yarım saat veya bir saat ara verin. Sonrasında sabah çalışmanızın ikinci raunduna başlayabilirsiniz. Bu şekilde çalışmak çok daha verimli olacaktır.

Özellikle bu günlerde öğrencilerimizin en çok merak ettiği noktalardan biri, ders çalışırken zaman aralığını yani molaları nasıl ayarlayacakları. Bunun için Türkiye’de uygulanan üç yöntem var. Birinci yöntem Fi planlama defterimizde de yer alan pomodoro tekniğidir. Bunu kesinlikle uygulayıp öğrenmeniz gerekiyor. Bunu öğrenin ama hepsini de uygulayın demiyoruz. Hatta kısaca bu tekniği tekrar edeyim: Üç kere 25 dakikalık çalışma sonunda 5 dakika ara verin, son yani dördüncü pomodora geçtikten sonra yarım saat ara veriyorsunuz. Yani 4 pomodordan sonra yarım saat ara veriyorsunuz.

Diğer bir çalışma tekniği de özellikle Avrupa’da uygulanan 30 dakika ders çalışıp 10 dakika ara verilmesidir. Bu teknik özellikle Finlandiya’da uygulanır. Ama bu teknik Türkiye’de pek yaygın değil.

Diğer yöntemimiz ise Türkiye’de çokça yaygın olan klasik çalışma yöntemi dediğimiz 40-45 dakika çalışıp 5-10 dakika ara verme metodudur. Bu anlattığım üç tekniği de deneyin. Sizin için hangi teknik daha faydalı olacaksa bunu gerçekleştirebilirsiniz. Sabahları ders çalışmaya alışkın değilim, bu yüzden azar azar ders çalışayım diyorsanız bizi size tavsiyemiz pomodora tekniğini uygulamanızdır. Sabahları çok iyi bir şekilde ders çalışabilirim ve bundan çok iyi verim alıyorum diyorsanız bunun için klasik yöntemi uygulayabilirsiniz.

IRM Digital Web Çözümleri